หลักการของการบัญชีต้นทุน การควบคุม การคำนวณต้นทุนการผลิต การบัญชีสำหรับวัตถุดิบ แรงงาน ค่าใช้จ่ายการผลิต การปันส่วนค่าใช้จ่ายการผลิต ระบบต้นทุนงานสั่งทำ ระบบต้นทุนช่วงการผลิต ต้นทุนปกติ ต้นทุนมาตรฐานและการวิเคราะห์ผลต่าง ผลิตภัณฑ์ร่วมและผลิตภัณฑ์พลอยได้ ของเสีย ของสิ้นเปลือง งานที่บกพร่อง เศษซาก และต้นทุนฐานกิจกรรม   

Principle of cost accounting; controlling, calculation of production cost; accounting of material, labor and factory overhead accounting; allocation of factory overhead;

job order costing system, process costing system, normal cost, standard cost and variance analysis; joint product and by product; spoilage, defective task, scrap and activity-based costing.

แนวคิด หลักการ วัตถุประสงค์การวางระบบบัญชีโดยคำนึงถึงหลักการควบคุมภายใน การออกแบบ กระบวนการทางการบัญชี การออกแบบและการเลือกใช้เอกสาร แบบฟอร์มทางการบัญชี สมุดบัญชี ทำเบียนคุมต่าง ๆ และรายงานทางการเงินที่เหมาะสมกับการดำเนินงานขององค์การ การนำเทคโนโลยีและเครื่องมือที่จำเป็นสำหรับงานด้านการบัญชี

Concepts, principles, objectives of accounting system design by considering principles of internal control; to design accounting process system; to design and select appropriate documents and accounting forms, accounting books, control registrations, and financial reports for an organization; to use technology and necessary tools for accounting work.